Home » Depressie » wat is depressie » Bert Hellinger


Bert Hellinger: de Achtergrond van Depressie

Depressie is  een leegte die, als je dieper gaat kijken, is ontstaan doordat de verbinding met één van de ouders ontbreekt. Dit heeft Bert Hellingen, grondlegger van de familie opstellingen, proefondervindelijk ontdekt.


Vele mensen zijn innerlijk verscheurd, ze zijn niet tevreden met zichzelf. Als je het nagaat, kun je zien dat ze een van hun ouders uit hun hart verbannen hebben, of zelfs beiden. Dan zijn ze afgesneden van de bron van hun leven. Als iemand van een van zijn ouders is afgesneden, heeft hij slechts halve levenskracht en als iemand maar halve levenskracht heeft, wordt hij depressief. 

Depressie is een gevoel van leegte, niet van verdriet. Een gevoel van leegte hebben, wil zeggen dat een van de ouders ontbreekt. Dan is het hart maar half gevuld. De depressie verdwijnt, en iemand komt met zichzelf in het reine, als hij beide ouders acht en liefheeft. Als dat lukt, wordt dat ervaren als genade. Dat kan ik me niet gewoon voornemen alsof ik dat zou kunnen managen. Als het lukt, wordt het beleefd als een geschenk. Dan wordt het basisgevoel lichter en meer vervuld en is de depressie voorbij.              
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                                                                 Bert Hellinger


Diverse vormen van therapie kunnen je via het doorwerken van onderdrukte emoties helpen om uiteindelijk bij het gevoel van liefde uit te komen, dat de verbinding met beide ouders in je herstelt. Dan kun je je met hun zegen omdraaien en jouw leven gaan leven.

 

Dit wil niet zeggen dat je nu heel geforceerd, terwijl je het niet voelt, liefde moet gaan voelen voor je ouders. Dan zou je om te beginnen al ontrouw zijn aan jezelf. Via therapie kun je onderzoeken, wat de uitreikende beweging van jou naar je ouders heeft geblokkeerd, en hoe je die oorspronkelijke uitreikende beweging naar hen alsnog kunt afmaken.

 

Meditatie helpt bij dit proces en geeft je de kracht om in jezelf te staan en de veranderingen, die nodig zijn, te kunnen dragen.