Home » Depressie » nadeel van antidepressiva

Nadeel van Antidepressiva

Antidepressiva werken alleen bij heel ernstige depressies en niet bij milde of lichte depressies.

 
De serotonine theorie, waarbij gesteld wordt dat depressieve mensen een tekort aan serotonine of noradrenaline in hun hersenen zouden hebben, blijkt als zodanig niet te kloppen.

 

Meer daarover vind je in het boek 'Dodelijke Psychiatrie' van de Deense arts en hoogleraar klinisch onderzoek Peter Gøtzsche.

 

De bijwerkingen van antidepressiva zijn gigantisch omdat niet alleen in de hersenen, maar overal in het lichaam het serotonine gehalte door de medicatie wordt beïnvloed. De medicijnen veranderen de stofwisseling in de hersenen, wat onder andere tot gevolg heeft dat het beoordelings vermogen over jezelf afneemt, dat je suf wordt, je emoties afvlakken en dat je  minder open kunt staan  voor therapie. Een ernstige bijwerking kan zijn dat je  door de medicatie suïcidale gedachten krijgt of neigingen tot doodslag.

 
Hoewel de farmaceutische industrie het tegenspreekt, zijn de medicijnen in grote mate verslavend. Wanneer je gaat afbouwen treden meestal heftige onthoudingsverschijnselen op. Een van die onthoudingsverschijnsel is  depressie. Veel mensen - en ook hun artsen - denken dat wanneer depressie optreedt bij stoppen met de medicatie, dit betekent dat je de medicijnen dus nodig hebt. Echter wanneer gezonde proefpersonen drie weken lang antidepressiva slikken en dan gaan afbouwen, worden ook zij depressief terwijl ze nooit depressief geweest zijn, wat bewijst dat de depressie ontstaat als onthoudingsverschijnsel bij het stoppen van de medicatie.
De onthoudingsverschijnselen kunnen tot lang na het stoppen met het antidepressivum optreden. De hele stofwisseling van de hersenen is immers kunstmatig veranderd en  heeft tijd nodig om weer tot het oorspronkelijke evenwicht terug te komen.

 
Let wel: stop nooit ineens met antidepressiva. Dat is levensgevaarlijk en kan dodelijk zijn. Het is nodig om onder begeleiding van een arts, psychotherapeut of gezondheidswerker, die veel ervaring heeft in het begeleiden van stoppen met antidepressiva, heel geleidelijk af te bouwen, waarbij het goed is om tegelijkertijd therapie te volgen en meditaties te doen, zodat je de levensomstandigheden en emotionele zaken, die aan de depressie ten grondslag liggen, tegelijkertijd aanpakt.

 

Op youtube kan je diverse filmpjes zien van de Deense psychiater Peter Breggin, die zijn patiënten altijd zonder medicijnen heeft behandeld en op die filmpjes uitleg geeft over de nadelen van antidepressiva.

 

Er zijn vele websites, die informatie bevatten, die je kunnen ondersteunen bij afbouw van de medicatie:

 

www.deadlymedicines.dk (de website van Peter Gøtzsche)
www.madinamerica.com
www.breggin.com
https://davidhealy.org

www.mindfreedom.org
http://cepuk.org
http://recoveringfrom psychiatry

www.whocaresinsweden